Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 14

Uke 8


De aller fleste hunder får i alle fall én eller annen smitte som virker irriterende på øynene eller ørene. Også forskjellige allergier eller overfølsomhet for mat kan komme frem i form av øye- eller øreirritasjon. Irriterte, rennende og betente øyne som gjør at hunden må myse eller gni seg i øynene, samt røde ører som klør og skiller ut betennelsesvæske krever alltid behandling av en dyrlege. Stell av vonde ører og betente øyne kan i verste fall være ubehagelig for dyret, og når selve behandlingen foregår uten stress, blir det litt lettere å tåle den ubehagelige følelsen. Da blir det heller ikke slåsskamp hver gang man må gi hunden øyedråper, som kan være flere ganger om dagen.

Trenger man å rense øynene til hunden?

I hovedsak nei, dersom det ikke er en spesiell grunn til det. Hos noen raser kan medfødte egenskaper, som utstående øyne, gjøre at hunden er spesielt utsatt for øyeskader eller irritasjon på grunn været. Også kraftig pelsvekst rundt øynene kan forårsake irritasjon på hornhinnen, og da kan trimming av pelsen i ansiktet fjerne problemet. Om våren kommer gatestøvet lett i øyene på hunder som går med snuten mot bakken, slik at øynene blir røde og irriterte. Helt lett, lokal øyeirritasjon kan man roe ned med et godt øyeskyllevann. Det er enkelt å bruke: man fukter en bomullspad med skyllevannet og tørker øyet forsiktig øyer fra den ytre enden og inn mot øyekroken.

Det lønner seg å holde terskelen lav terskel når det gjelder å oppsøke dyrlegen på grunn av øyesymptomer, slik at man raskt kan finne årsaken og gi den riktige behandlingen. Et symptom som kan se helt ufarlig ut for eieren, kan godt være alvorlig og forårsake store skader på hundens øyne.

Hvor ofte må man rense ørene til hunden?

Ørets egen bakteriebalanse er svært ømtålig, og man bør ikke forstyrre denne uten at man virkelig har grunn til det. Så før du heller rensemidler inn i øret, bør du ta en titt inn i det. Er øret egentlig skittent? Lukter det annerledes enn til vanlig? Er det rødt? Er huden sår, eller gnir eller klør hunden seg i ørene? Dersom øret helt tydelig er irritert eller væsker, er dyreklinikken alltid den rette adressen. Man må alltid finne grunnen til ørebetennelse eller andre øreproblemer, og behandlingen skal bestemmes på grunnlag av denne.

Man kan rense det ytre øret forsiktig for smuss og støv ved å bruke øreskyllevann. Man doserer skyllevannet direkte i øregangen, lar det virke en stund og lar så hunden få riste på hodet. Deretter bruker man en bomullspad til å tørke vekk smusset som har løsnet på innsiden av det ytre øret. Man må aldri skyve noe inn i øregangen – verken bomull, q-tips eller noe annet.

Selv om det ikke er behov for noen rutinemessig rensing av ørene og øynene, lønner det seg likevel selvfølgelig å lære valpen disse tingene! Å forholde seg rolig når man håndterer øynene og ørene er en kunst som hunden helt sikkert kommer til å trenge i løpet av livet.