Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 15

Uke 8


Størstedelen av våre firbente venner kommer seg gjennom det første året uten skader. Men for noen kan livet ofte være litt av et hundeliv, og derfor er det lurt å gjøre seg kjent behandlingen av de mest vanlige ulykkene og sykdommene. De vanligste plagene hos hundevalper er:

  • diaré
  • flåttbitt
  • andre insektbitt
  • skrubbsår
  • forstuelser og muskelstrekk
  • tannproblemer
  • problemer på grunn av at de har spist upassende gjenstander eller stoffer.

I tillegg til disse bør eieren kjenne til risikoene knyttet til og samt lære seg førstehjelp av disse.

Diaré hos hundevalper

Nesten alle hundevalper har forbigående diaré minst én gang i løpet av valpetiden. Årsakene er ofte knyttet til spenning overfor nye ting, nye matingredienser eller parasitt- og mikrobielle infeksjoner. Lettere og forbigående løs mage kan behandles hjemme, men det er viktig å gjenkjenne symptomene som krever behandling hos en dyrlege.

Flått- eller insektbitt

Nesten alle hunder får flått som fester seg på huden en eller annen gang i livet. Dersom det setter seg flått fast på hunden, er det viktigste å få fjernet den raskt. Her kan du lære mer om flåttbekjempelse.

Om sommeren er det veldig typisk for nysgjerrige hundevalper å få vepsestikk. Dersom stikket er på hodet eller i munnen, krever det ofte behandling av en dyrlege raskt. Stikkstedet og området rundt dette kan hovne veldig opp, være vondt og skape problemer med å puste og svelge. Stikk eller bitt andre steder på kroppen forårsaker nesten uten unntak en lokal reaksjon som medfører hevelse, smerte og kløe. Noen ganger kan bittstedet være varmt. Her kan du lese en dekkende infopakke om sommerens farer og behandlingen av disse.

Behandling av overflatesår

Små oppskrapinger, gnagsår og skrubbsår er ganske vanlige hos aktive kjæledyr. Selv om pelsen beskytter huden, kan for eksempel kvister som stikker fram i skogen skrape opp mageregionen hos hunden. I kampens hete i lek med andre hunder oppstår det også ofte små skrubbsår. Overflatesår krever vanligvis ikke behandling av en dyrlege, men de gror ved hjelp av vanlig stell hjemme. Det viktigste er å holde såret rent. I tillegg må man sørge for at ikke hunden kan slikke seg på det skadede stedet. Stikk- og bittsår samt større sår eller sår med stor blødning må alltid behandles av en dyrlege. Hunden trenger også ofte en antibiotikakur for å unngå betennelse. Dersom det er vanskelig å vurdere hvor alvorlig skaden er, kan det være lurt å ringe dyrlegen for å få råd.

Behandling av forstuelser eller muskelstrekk

Hundevalpene er fulle av fart og sprell, men koordineringen av kroppen klarer ikke alltid å følge med bena. Forskjellige støt, fall, knekk og annen hard medfart er hverdagen i hjem med valper. Av og til kan valpen likevel slå foten eller ryggen skikkelig, for eksempel i voldsom lek med en annen hund eller dersom den hopper ned fra et altfor høyt sted. Symptomene på skaden kan komme frem først noen timer senere eller til og med neste dag. Symptomene avhenger av hvilken kroppsdel det er hunden har skadet. For mange små skader er hvile den riktige behandlingen, men ofte trenger man også en kur med smertestillende medisiner. Behandlingen av muskelstrekk tar lang tid, en det lønner seg å gjøre dette skikkelig, slik at det ikke uvikler seg til å bli en langvarig plage som stadig kommer frem.

Dersom valpen har smerter, ikke vil belaste ett av bena, foten skjelver kraftig, man kan tydelig se et blåmerke i huden eller hunden ikke tåler at man berører et sted, må man umiddelbart kontakte en dyrlege – hunden kan ha et brudd eller en annen alvorlig skade.

Tannproblemer hos hundevalper

Når hunden skifter tenner bør man kontrollere munnhelsen regelmessig. Når melketennene står på en snei og de nye tennene titter frem, kan det lett oppstå betennelse i tannkjøttet. Smerter i munnen kan forårsake adferdsendringer, nedsatt matlyst eller uvanlig stort behov for å tygge. Les i avsnittet PS. mer om skifting av tenner denne uken.

Problemer som oppstår fordi hunden har spist upassende gjenstander eller stoffer

Som vi vet stikker hundevalpene snuten sin overalt og smaker uhindret på alt de kommer over. Selv om de ofte har en sans som gjør at de unngår farer, klarer likevel ikke dyreungene å la skadelige stoffer være i fred. Det finnes mye som kan være skjebnesvangert å putte i munnen, men det som oftest skaper problemer er sjokolade, xylitol, giftige potteplanter, maiskolber, bein og fett av skinke, skinkenetting og grillpinner.

Bare små mengder av sjokolade og xylitol kan forårsake forgiftning hos hundevalper. Så dersom tyggisen din har forsvunnet på en mystisk måte eller det er spor etter en snute i sjokoladen, bør du kontakte dyrlegen umiddelbart. Man må være rask med å oppsøke hjelp. Også giftige sopper, planter og kjemikalier forårsaker alvorlige symptomer og krever behandling.

Maiskolber, skinkenettinger og andre fremmedgjenstander kan forårsake tarmblokkering hos hundevalper. Tarmblokkering kan komme frem i form av tretthet og slapphet, blodig avføring, avføringsvansker og oppkast. Tarmblokkering krever alltid behandling av en dyrlege.

Pass godt på, men ikke ta bekymringene på forskudd.

Med dyrevennene er alt mulig, og derfor lønner det seg å være forberedt på de vanligste ulykkene og skadene. Det lønner seg å lagre nummeret til dyrlegevakten på telefonen og ha det synlig fremme for eksempel på kjøleskapdøren. Hva som enn skjer, er en dekkende forsikring en nødvendig trygghetsfaktor.

Å bekymre seg på forhånd for alt som kan skje er helt unødvendig og tar energien fra deg. Størstedelen av hundene skjer det aldri noe dramatisk med. Små skader og sår hører med til livet og går over med litt pleie og stell hjemme.