Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 8

Uke 8


Ansvarlige oppdrettere håndterer valpene fra de blir født. Fortsett treningen allerede fra første dagen når dere har kommet hjem. Hva er bra å vite om håndteringsøvelsene?

Hvordan løftes valpen opp i armene?

Ta valpen i favnen forsiktig, men med fast grep. Ikke la den henge i magen, men hold med en hånd bak forlabbene. Med den andre hånden kan du støtte valpen under rumpen. Dette er et stødig og trygt grep. Valper har mye energi og ofte slokner de i armene dine før du rekker å si flaske. Forsøk alltid å forutse sprellingen og legg ned valpen ut av favnen før det starter. Men hva gjør man om valpen rekker å begynne og herje-sprelle-sparke?

  • Hvis valpen spreller, aldri slipp den akkurat da. Ellers lærer den at det lønner seg å stritte imot og vri seg.
  • Vent til valpen er rolig en stund og sett den ned da. Slik forsterker du valpens lyst til å holde seg rolig.

Hold den sprellende valpen din mildt, men fast, så den ikke faller. Det lønner seg ikke å argumentere selv med den villeste valpen. La altså ikke situasjonen tilspisses og bli aldri sint på hunden. Hunden behøver i hele sin levetid konsekvens, mildhet og en matmor eller matfar som holder seg rolig i alle situasjoner.

Forsterk hundens evne til å roe seg ned

Håndteringsøvelser bør gjøres hver dag, og i starten når valpen er søvnig. Stryk valpen din med lange rolige drag over hele kroppen. Rør forsiktig ved ørene, kjenn på labbene, klørne, tredeputene, halen og ansiktet.

  • Hvis valpen begynner å bite deg i hånden, ikke trekk til deg hånden men bruk den ledige hånden til å gi valpen en leke i munnen.
  • Når valpen slipper hånden din, stryk den enda en gang og slipp grepet. Fortsett øvelsen når valpen har roet seg.

Valper lærer raskt gjennom sine handlinger hvilke handlinger som lønner seg, forutsatt at eieren (og hele familien) alltid er konsekvent.