Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 9

Uke 8


Munn- og tannproblemer er overraskende vanlig hos hunder, til tross for at de lett kan forebygges med regelmessig stell hjemme. Derfor er det bra å gjøre det å kikke i munnen til en hverdagslig sak for valpen. Ethvert hundebarn synes naturligvis det er ekkelt når noen plukker det i munnen. Derfor er målet å gjøre det til verdens beste ting at noen rører ved valpens munn. Spar ikke på godbitene i denne øvelsen:

En titt i munnen

  • Når valpen din er litt søvnig, løft på munnviken et kort øyeblikk og belønn med en godbit. Pass på at valpen forblir rolig.
  • Gjenta øvelsen i to dager, 3-4 ganger på hver side av den lille snuten.
  • Når det går bra å løfte munnviken kjenner du de følgende dagene en liten stund på valpens tenner og tannkjøtt. Belønn med godbiter.
  • Gjenta øvelsen 3 ganger på begge sidene av munnen. Pass på at valpen er rolig når du begynner å øve.
  • Når du har øvd på å kjenne på tennene i overkjeven og det går bra, gå over til å undersøke tennene i underkjeven. Start øvelsen fra begynnelsen.

Øv gjerne daglig på tanntitt og la treningsstunden være kort. Hvis valpen forsøker å bite deg i hånden, vent til den har roet seg før du begynner øvelsen fra begynnelsen. Det er best å aldri la valpen leke med hendene - eierens poter er til kun for håndtering og belønning.

Treningen utvides

Når valpen har vent seg til at du rører dens munn og tenner kan du be et annet familiemedlem gjøre øvelsen. Start da igjen med å bare løfte munnviken. Husk å passe på at fordriving av tanntroll alltid er trivelig for valpen. Munnen skal aldri håndteres med tvang.

Visste du?

Hundens melketenner begynner å løsne ved ca 4 måneders alder, avhengig av individet, og permanente tenner vokser fram i stedet. I løpet av denne tiden har valpen spesielt stort behov for å gnage. Valpens tannkjøtt og tenner bør granskes daglig i denne perioden, til den siste melketannen har løsnet. Hvis tannkjøttet er rødt eller tennene ser ut til å sitte litt hvor som helst kan det være bra med en tur til veterinæren.