Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 10

Uke 8


De fleste hunder knytter seg sterkt til familien sin og er lykkelige når de får være nær sine eiere. Å rolig kunne være alene hjemme er dog en kunst som hver eneste hund behøver å lære seg. Hvis det å være alene ikke læres skikkelig kan det føre til separasjonsangst eller redsel for å være alene. Begge er problemer som merkbart senker livskvaliteten for både hunden og eieren. Derfor er det viktig å satse skikkelig på å øve på at valpen er alene.

Hverdagen venter

Ofte kommer en valp til sitt nye hjem i ferien. Det er en bra måte å ta imot den lille hunden på, de første dagenes fellestid er gull verdt. Men midt i all valpekosen er det viktig å huske at hverdagen venter for både valpen og eieren. Ferien tar slutt og når den første arbeidsdagen er der befinner valpen seg ensom i et tomt hjem, uten kunnskap om når eieren kommer tilbake og den er full av livlig energi. For at den energien ikke skal eksplodere i et totalt kaos bør det å være alene øves inn trinnvis før den dagen kommer.

Nybegynnerundervisning

Begynn å øve på det å være alene når valpen er søvnig. Under treningen kombineres den rådende følelsesmessige tilstanden med det som innlæres.

 • Plasser valpen bak en hundeport eller i en valpeinnhegning, med dens seng, en vannskål, et tisseunderlag og leker.
 • Sett deg på den andre siden av porten slik at valpen ser deg men ikke kan komme til deg. Nå har du lov til å ta det rolig: Drikk en kopp kaffe og legg ut de nyeste valpebildene på nettet.
 • Hvis valpen forsøker å komme til deg, skjeller, skraper på gulvet eller står mot porten, ikke gi den oppmerksomhet i det hele tatt. Når valpen merker at den ikke får din oppmerksomhet med å skape seg legger den seg sannsynligvis til å hvile.
 • Når hunden er rolig en stund eller sovner, stå opp og åpne porten uten noe styr. Ikke si noe til valpen.
 • Hvis valpen er våken og forsøker å ruse ut så fort du åpner porten, steng den igjen. Sett deg ned igjen og vent til hunden roer seg. Da lar du valpen selv oppdage at kun når den oppfører seg rolig, kommer du og slipper den ut.
 • Husk å selv virke litt likegyldig i situasjonen, så legger du ikke noen store følelser i at dere er atskilte.
 • Når valpen har roet seg og ikke forsøker å ruse ut gjennom porten med vold kan du uten styr åpne porten og la den være åpen. La valpen komme ut eller bli inne i innhegningen.

Gjenta øvelsen flere ganger per dag. Øv gjerne på det å være alene når valpen er søvnig og tenker å ta seg en dupp. Du kan også roe ned en valp som er vill på kvelden med øving på å være alene. En villbass som river i buksebeinet ditt kan plasseres bak en trygg port, der sovner den ofte fort.

Du er belønningen

Når valpen har lært seg å være rolig kan du gjøre øvelsen vanskeligere ved å innimellom gå til et annet rom. Hvis valpen begynner å gi lyd fra seg, vent til den blir stille før du går tilbake. Da lærer du valpen at den ikke kan få deg til å komme tilbake ved å bjeffe eller lage uvesen, mens en rolig atferd får deg til å komme tilbake. At du kommer tilbake er belønningen for at valpen har vært rolig. Å øve på å være alene krever konsekvens og tålmodighet av eieren.

Unngå den største feilen

Forleng valpens alenetid langsomt. Den største feilen i ensomhetsøvelsene er ofte at valpen for raskt blir for lenge alene. Ha som første mål av valpen din etter noen dager regelmessig trening klarer å være rolig alene i 30 minutter. Om du er nødt til å gå på jobb snart etter at valpen har kommet, bør du ordne med en passer til valpen.

Huskeliste - gjør dette før du går

 • Gå ut ordentlig med valpen. La den løpe løs en stund eller oppleve noe nytt.
 • Når dere kommer inn, sørg for litt tankearbeid til valpen: spill tankespill eller ha en treningsstund.
 • Gå ut på en rask tissetur rett før du drar.
 • Før valpen til en trygg plass, for eksempel bak en hundeport, uten styr.
 • Du kan slenge ut litt tørrfôr på gulvet som valpen får snuse skikkelig på når du har gått.
 • Du kan også gi valpen en Kong fylt med rå- eller bløtfôr.
 • Ikke snakk mye med valpen, si med vanlig stemme: «Vi sees snart».
 • Gå rolig bort fra plassen, gå ikke tilbake for å se hva valpen gjør.

En trygg plass

Det er bra om valpen allerede som liten kan få en egen trygg plass, for eksempel et rom som avgrenses med en hundeport. Valpen lærer å roe seg og bli på den trygge plassen, der den har en seng, en vannskål, tisseunderlag og andre kjente ting. Man kan også la det stå på en radio i rommet som trygg bakgrunnsprat. (Husk å gjemme ledningene.) Som underholdning bør man kun etterlate sikre leker. Tyggebein skal av sikkerhetshensyn ikke legges igjen til en hund som er alene.

Ingen hund får etterlates i bur i flere timer. Det strider mot dyrevernloven. Den sikre plassen skal være så stor at hunden kan bevege seg og leke fritt.

Når du kommer hjem

 • Valpen din er klar til å kaste seg i armene dine men ta det rolig og unngå store følelser. Avreise og hjemkomst er en del av hverdagen så det er best å ikke kombinere alt for mye følelser med dette.
 • Hvis valpen din har sysselsatt seg med noe uønsket, kjeft aldri på den. Hundebarnet lever i nået og kan ikke forstå hvorfor du er sint. En real hundeeier rydder opp uten å gjøre noen sak av det og livet går videre.