Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 9

Uke 8


Valper utvikler seg i eget tempo men vanligvis kan en valp holde seg ved ca 10-18 måneders alder - avhengig av rase og individ. Tisserumba kan være anstrengende i de første ukene men flittig, konsekvent og mild trening blir belønnet.

Hvor ofte ut?

Hvis valpen skal bli stueren så fort som mulig bør den i de første ukene taes med ut med cirka en times mellomrom på dagtid. Dessuten føres valpen ut for å utrette sine behov:

  • rett etter å ha sovet
  • midt i livlige leker
  • med en gang etter maten.

Ta valpen til et kjent, rolig sted og bli så lenge at den utretter sine behov. Skryt så av hunden og tilbring enda en liten trivelig stund ute før du går tilbake inn. Hvis du skynder deg rett inn når valpen har tisset kan den begynne å legge sammen to og to og vil kanskje ikke tisse for at den skal få bli lenger ute! Så smarte er hundebarna.

Ha alltid nøklene og sko og yttertøy som er lett å ta på lett tilgjengelig. Det lønner seg å skaffe et hundehalsbånd med hurtiglås, som er lett å ta på og gjør det mulig for dere å komme ut veldig fort. Tisset venter ikke.

Tiss eller bæsj på uønsket sted?

Din lille valp er ikke vanntett og kan enda ikke holde tett i det hele tatt, den utretter sine behov ukontrollert. Det er altså bare et spørsmål om tid før du tramper i en dam. Tisse- og bæsjeulykker hører til valpehverdagen, men hva skal du gjøre når du finner en haug bak kommoden eller en elv av tiss renner mot deg på parketten? Husk da at enhver valpeeiere minst en gang i livet står med sokken i en dam og bæsj mellom tærne.

  • Aldri bann mot eller straff valpen. Det ville være urettferdig å straffe valpen for noe den ikke kan gjøre - holde tett. Husk at ulykken er akkurat det, en ulykke.
  • Rengjør tisset eller bæsjen rolig uten å gjøre noe ut av det. For at tisselukten ikke skal bli igjen og lokke valpen til å tisse på samme sted igjen, bruk enzymatisk vaskemiddel.
  • Hvis du alltid finner tiss eller bæsj på samme sted, flytt et tisseunderlag dit eller hindre valpen i å nå stedet gjennom å gjerde det inn med en valpeinnhegning.

Ofte forsøker valpen å utrette sine behov på et sted der den får feste med labbene. Derfor lønner det seg å ta bort mattene de første månedene og legge ut tisseunderlag her og der i hjemmet.

Hvorfor er ikke straff bra?

Å banne eller straffe er ikke rettferdig og det lærer heller ikke valpen hvor den skal tisse. Tvert i mot, valpen kan bli usikker og søke seg til andre rom for å utrette sine behov, borte fra eierens syn. Mange stuerenhetsproblemer får dessverre sin start ved at valpen tas ut for sjelden og at den straffes for at den tisser inne.

Vil du lese mer om en gulbrun hverdag? Dykk ned i stuerenhetsutfordringer her.