Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 14

Uke 8


Har du hørt denne vanlige forklaringen fra hundeeiere: «Hun kan det hjemme!» Hvis ikke, kommer du helt sikkert til å få høre den før eller siden. Dette vanlige utsagnet inneholder en stor visdom: hunden kan mestre en hel rekke forskjellige ferdigheter hjemme, men når man ikke har trent på tingene under forskjellige forstyrrelser, dvs. i nye omgivelser, klarer ikke hunden å handle på den ønskede måten i disse situasjonene.

For at tingene man har lært også skal fungere ute i nye omgivelser, trenger man regelmessig forstyrrelsestrening. Man kan heller ikke kreve at voksne hunder skal kunne ting de ikke har trent på i forskjellige omgivelser og situasjoner, men man må lære kjæledyret ferdighetene om igjen ute ved hjelp av «hurtigspoling». Dette betyr at man gjør treningen så lett som mulig i begynnelsen, slik at man kan belønne hunden ofte og slik at adferden fester seg. Når man har lært hunden sin en ønsket adferd i flere forskjellige omgivelser og forstyrrelser, blir adferden en vane for hunden og man kan stole på at den kan den.

Når hundevennen din for eksempel kan sitte på kommando på en rolig hagesti, kan dere fortsette treningen i en litt mer trafikkert del av gaten, deretter for eksempel på parkeringsplassen foran en butikk, på en busstasjon og til slutt til og med i nærheten av en hundepark, dvs. gradvis litt mer forstyrrelser. Husk at du alltid må starte med et så lett utgangspunkt som mulig når du trener hunden din på et nytt sted. Ta alltid med deg de beste belønningene til forstyrrelsestreningen.

Mars ut å trene!

Begynn forstyrrelsestreningen med valpen straks den kan gjenta adferden du ønsker når den hører et kjenneord. Det letteste er for eksempel å øve seg i ferdighetene i forbindelse med de daglige turene. Du kan først la valpen få gå rund å snuse en stund. Når dere er på et rolig sted, kan dere trene i noen minutter, for så å fortsette turen videre. Hvis hunden din er passe glad i mat, kan du bruke spesielle godbiter eller en del av dagens matporsjon til treningsbelønning. Dersom valpen ikke interesserer seg for mat ute, kan du for eksempel bruke kokt eller stekt kylling som belønning eller kanskje prøve å belønne med vill og glad lek. Forstyrrelsestrening er en viktig del av treningen, og valpen får garantert bruk for ferdighetene den lærer seg senere.