Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 14

Uke 8


Flåttbestanden har dessverre også spredt seg effektivt her i Norden. Ikke alle flåttene er smittebærere, men en del av dem er bærere av skremmende og farlige bakterier, som borrelia eller anaplasma, som forårsaker alvorlige sykdommer. Hundevalpen din kan også få disse sykdommene, og kjæledyr uten flåttbeskyttelse kan lett bære med seg insekter i pelsen til plage for menneskene. Derfor er flåttbeskyttelse av hunden en satsing på hele familiens helse og velvære.

Alle hundeeiere støter før eller siden på flått – som oftest når de sitter fast i kjæledyret. For at ikke flåtten skal spre sykdommer, må man fjerne den så raskt som mulig. Jo lengre flåtten sitter fast i kjæledyret med sugesnabelen, dess større blir smitterisikoen.

Hvordan fjerner man flått fra hunder?

Det lønner seg å ta en flåttsjekk av hunden hver kveld, uavhengig av hva slags terreng den beveger seg i. Flåtten befinner seg ikke bare på fuktige steder og langt gress, med den kan like godt bite seg fast på en kortklipt gressplen eller i skogsterreng. Gjør dette dersom du finner flått som sitter fast på kjæledyret ditt:

  • Ha arbeidsredskapene klare: pinsett, flåttlasso eller flått-tang samt husholdningspapir og desinfiseringsmiddel.
  • Lag et skille i pelsen rundt flåtten, slik at du får tak i den så nær huden som mulig.
  • Kjøl ned flåtten ved å bruke Buddyguard-kjølespray* ,slik at den slipper taket i kjevene. Nedkjølingen reduserer også mengden med smittestoff som flåtten spyr ut i blodet på hunden din.
  • Ta tak i flåtten ved å føre flått-tangen langs hundens hud og under flåten. Slik sikrer du at du får tak i flåtten så nær festepunktet som mulig.
  • Løft flåtten vekk fra huden med et fast grep. Ikke knus, klem eller vri flåtten rundt. Hvis du vil, kan du vri tangen litt når du løfter flåtten vekk.
  • Desinfiser bittstedet og flåttfjerneren til slutt. Kvitt deg grundig med flåtten; dersom du kaster den ut kan den bite seg fast om igjen. I kraft av blodmåltidet den fikk fra hunden din kan den også etterlate seg en hel familie med blodtørstige flåttbarn i nærområdet.

Følg med huden på stedet hvor flåtten satt i de neste dagene. En kortvarig og lett rødhet er normalt, men dersom irritasjonen varer lenge, ser unormal ut eller det oppstår hevelse i området, må du ta hunden med deg til dyrlegen.

Her kan du lære mer om flåttbekjempelse.

Buddyguard*

Buddyguard-sprayen kjøler ned flåtten for en stund. Dette demper oppkastrefleksen hos flåtten, slik at den ikke får spydd smittestoff i blodsirkulasjonen hos hunden. Taket i kjevene på flåtten svekkes også, slik at det er lettere å få den løs, og sugesnabelen blir ikke liggende igjen under huden og skape betennelse og irritasjon. Sprayen passer også å bruke for fjerning av flått på mennesker. Derfor lønner det seg å ha den liggende sammen med flåttlassoen eller -tangen i hele familiens førstehjelpskap.