Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 13

Uke 8


Valpen kan først ikke forstå at den er festet til mennesket via båndet. Fra valpens synsvinkel skaper det merkelige snøret et uventet trykk på dens kropp. Den utrivelige følelsen får valpen til å prøve og komme unna trykket, det vil ofte si trekke hardere eller sette seg av forundring. Ettersom det er fremmed for dyr å gå i bånd må ferdigheten tålmodig læres til valpen allerede når den er liten.

Når hunden lærer seg å gå i båndet uten å dra blir det mulig å nyte gåturene med den. En hund som hele tiden drar for fullt i båndet lider ofte av muskelsmerter på grunn av trekkingen. Det er heller ikke trygt å røre seg med en hund som du ikke har grunnleggende kontroll over, særlig i tettsteder. Grunnlaget for en god atferd i bånd legges nå, men hvordan?

Det lønner seg å være nær

Båndtreningen starter alltid innendørs, og vet du hva: helt uten bånd! Først oppmuntres valpen til å holde seg nær deg ved at den belønnes med godbiter. Den får bevege seg fritt i rommet, men den får kun belønning og ros når den holder seg nær deg. Hunder lærer seg da generelt veldig fort at det lønner seg å holde seg nær eieren. Når valpen holder seg ved siden av deg en stund, ta et steg og kall på valpen. Vanligvis rører valpen seg da naturlig med deg. Belønn med en gang og gjenta øvelsen. Husk å ta pauser innimellom. Når hunden begynner å reagerer spontant på din bevegelse ved å følge deg kan du begynne å variere antall steg og tempoet: Ta for eksempel et langsomt steg og belønn, tre raske steg og belønn, siden to, fem, osv… Da holdes hunden oppmerksom ettersom den ikke kan forutse nøyaktig når belønningen kommer.

Legg til båndet

Når valpen allerede går ved siden av deg innendørs i flere steg uten bånd kan du ha den i bånd i en sele eller et halsbånd som ikke struper. Begynn så å gå og kall på valpen, akkurat som du gjorde uten bånd. Hvis valpen begynner å trekke i båndet bort fra deg, vent til den slutter å trekke og den ser på deg. Slipp etter båndet i samme øyeblikk og belønn valpen med en godbit. Kall rett etterpå på valpen, ta ett eller et par steg og belønn når valpen følger deg.

Gjør øvelsen lettere ute

Når valpen går fint i bånd innendørs er det tid for å gå ut på gården og øve. Finn et sted som er velkjent for valpen og så rolig som mulig, med få forstyrrende element. La øvelsene være korte og raske i begynnelsen, valpens konsentrasjonsevne er enda på nivå med en hyperaktiv hamster.

Å øve utendørs er helt nytt for valpen. Selv om valpen kan gå så fint som helst der hjemme skal du alltid gjøre øvelsen lettere i et nytt miljø. Begynn med å belønne valpen for at den holder seg nær deg og gå videre med øvelsen på samme måte som du gjorde innendørs. En slik trening muliggjør tette belønninger som gjør at valpen lærer raskere. Et alt for høyt kravnivå gjør både valpen og eieren frustrerte.

Båndtreningens rammevilkår

De fleste valper må tas ut i bånd av sikkerhetsgrunner, selv om dere ikke er klare med båndtreningen. Da er det viktig å huske at valpen aldri skal få bevege seg framover når den trekker - ikke engang på rask tissetur. Hvis valpen løper for fullt i alle retninger med båndet strakt, vent til den slutter å trekke og den ser på deg. Slipp da etter på båndet, belønn valpen umiddelbart med supergodbit og kall på den. Gå raskt og belønn valpen igjen når den holder seg nær deg og ikke trekker til siden. Du kan skaffe et ganske langt bånd for tisseturer, da kommer ikke hunden til å trekke like lett i det og treningen blir ikke inkonsekvent. Det er en stor arbeidsseier når hunden kan gå fint i bånd. Det krever mye tålmodighet og selvkontroll av eieren. Et konsekvent arbeid bærer imidlertid frukt og dere kommer til å kunne nyte deres felles gåturer.