Valp- og kattungeguide!

Veien til et lykkelig valp- og katteliv!

Uke 14

Uke 8


På plass-treningen øker valpens selvdisiplin og er en grunnferdighet som er praktisk å kunne i hverdagen. I forskjellige hundesportgrener trenger man også en grunnleggende kontroll over kjæledyret, og evnen til å holde seg på plass hører med til dette. Om du trener valpen din til å bli en snill bisk eller en lynrask sprinter, er «på plass» en grunnleggende ferdighet som alle våre hundevenner bør mestre. Adferden er lett å lære sammen med helt vanlige hverdagslige gjøremål.

Med museskritt

  1. Be hunden å sette seg, og gi den en belønning når den gjør det. (Dersom valpen ikke kan sitte enda, kan du lese i uke 11 hvordan man lærer den denne ferdigheten.)
  2. Bøy overkroppen din vekk fra valpen, og belønn den dersom den ikke reiser seg. Gjenta dette 3 ganger.
  3. Beveg deretter foten din vekk fra valpen, men ikke ta noen skritt enda. Belønn valpen og gjenta dette 3 ganger.
  4. Ta en kort pause. Deretter ber du valpen å sette seg igjen, og så gjentar du punkt 3.
  5. Ta ett skritt vekk fra valpen, gå tilbake og belønn den. Gjenta dette 3 ganger.
  6. Øk antall skritt litt etter litt. Ikke gjør treningen for vanskelig, for det er viktig for valpen å lykkes.

Dersom valpen hele tiden reiser seg opp fra plassen sin, skal du gå tilbake i kriteriene og gjøre treningen lettere. Noen kjæledyr trenger å gjenta øvelsene flere ganger for å lære seg tingene.

Hverdagens belønninger

Det er lett å lære hunden å stå stille, beherske seg og vise gode manerer ved å belønne den med «hverdagens belønninger».

  • Slipp hunden ut av døren først når den er på plass, og ikke prøver å trenge seg ut med makt. Dersom valpen prøver å trenge seg ut, kan du stenge døren foran den og vente til den roer seg ned.
  • Dersom valpen prøver å storme til matskålen, kan du løfte skålen opp og vente til den setter seg pent og stille ned. Sett så matskålen ned igjen. Dersom valpen klarer å holde seg på plass en liten stund, kan du rose den og la den få komme og spise. Dersom den umiddelbart løper mot skålen igjen, løfter du skålen opp og gjentar øvelsen.
  • Hunden slipper ut av bilen først når den får lov til det: dersom hunden prøver å trenge seg ut av bilburet, kan du stenge luken og vente til den har roet seg ned og er stille.

Vær oppmerksom på dette

Det er lett å styrke en god oppførsel, når du tenker over hva valpen din vil i de forskjellige situasjonene. Gi valpen din muligheten til å selv finne ut hvordan den kan få det den vil, som for eksempel å komme seg ut av døren. Slik styrker du valpens evne til å løse problemer, og du skaper også et umerket grunnlag for å lære nye ting.